A Sugártec Bt. ISO 9001-es 1.éves felügyeleti audit tapasztalatai (2011.február)

2012-01-04 17:17

Isoaudit -

A SUGÁRTEC BT. 2000-ben alakult, 100%-ban magyar magántulajdonú vállalkozás. A cég vezetői korábban a TVK-nál végeztek hasonló tevékenységet. A fő tevékenység: nagynyomású dugattyús gáz- és levegőkompresszorok (PET) szervizelése és forgalmazása.

A cég felállása családi, az ÜV-ők kezelik a cég valamennyi dokumentumát, ill. az ÜV1 kezeli a Minőségirányítási rendszert, és besegít a gyakorlatban is, amit a Vezető szerelő végez. A szereléshez két fő besegítő kollega került felvételre. A cég az elmúlt tíz évben tekintélyes referenciákkal büszkélkedhet a következő területen: PET kompresszorok, Gázkompresszorok, Kompresszortechnika, Hűtéstechnika, Vákuumszivattyú-technika.
Eltelt egy év változásai:
Tulajdonosi szerződés módosult (2010.06.hó),- így a cég vezetése biztonságosabb lett. Létszám-szervezeti felépítés nem változott. Infrastruktúra irodai eszközökkel került fejlesztésre - a 2. ügyvezető számára, aki Jenő-n működtet irodát. Olasz partnerek SIAD szoftveres alkatrész-kezelő programja került installálásra, amellyel a rendelés gyorsabb, s egyértelműbb lett. A két iroda összeköttetésben van. Ezen felül szükséges szerszámokkal bővült az eszközpark. (Be)szállítói körben is volt apróbb módosulás - új cég: Mewa Kft. - aki a gépek javításához használt rongyokat cserélik. Dokumentációs rendszerben nem volt módosulás. A cég használja az ICH-s tanúsítási logót - ezek felkerültek a nyomtatványokra. Szabványokban, jogszabályokban a munkavédelem terén volt változás, de ezt a külső munkavédelmis vállalkozó kezeli.
A szervezet gazdaságilag jó évet zárt a válság ellenére. A cég árbevétele 50-50%-ban oszlik meg az alkatrész értékesítés-szerviz között. A cég új vevőkkel is büszkélkedhet: Dreher sörgyár, Vital Quelle, GE tekintetében. 2011-es év várhatóan jobb lesz, mivel egy-egy munka kitolódott (pl: Messer).
Minőségirányítási rendszer:
2009.11.02.-án került kiadásra a dokumentációs rendszer, amely a rendszer próbaüzemének indulása egyben. A dokumentáció megfelel az ISO 9001:2008-as szabvány előírásainak. Változtatás nem volt még.
A nagyobb cégek minősítették a Sugártec Bt.-t, követelményként jelentkezett a Tanúsítvány megszerzése, mint pl.: a TVK esetében. A cég pozitívabb megítélést kapott a Tanúsítvány megszerzésével, de a vezetőség szerint egy 'magára adó cégnek' ez egy alapfeltétel. - A vezetőség elkötelezett a MIR működtetésében.
A MIR megfelelően működik, amit külső tanácsadó támogat, aki a belső audit megtartásában is segédkezett. A vezetőségi átvizsgálás keretében értékelték a cég teljesítményét. Mind a belső audit, mind vezetőségi átvizsgálás szépen dokumentált.
2010-es célok részben teljesültek: cég piaci stabilitásának erősítése (vevőkör bővítés 10%-kal, éves karbantartási szerződések számának növelése min +1 db-bal - teljesült). Image erősítése-egységes arculat kialakítása (100%), több lábon állás - ipari hűtők forgalmazása-együttműködési szerződés megkötése (folyamatban-új határidő: 2012.12.31.), alkalmazottak továbbképzése kompresszorkezelői OKJ-s képzés (70%-de folyamatban - február végén lesz a vizsga). 2011-es célok: 2fő angol nyelv képzése-kommunikáció fejlesztése, TVK-hoz való bejutás-minősítés megszerzése, új ÜV betanítása.
Direkt vevői véleménykérést csak év végére terveznek, de az évről számos dicsérő levéllel rendelkeznek. Reklamáció, egyéb nemmegfelelőség nem fordult elő. Azonban egy esetleges probléma kezelésére felelősségbiztosítással rendelkezek.
Infrastruktúra, munkahelyi környezet biztosított. A mérőeszközök nyilvántartottak, az eszközök külsőleg kalibrálva. Partnereket értékelték. Humán erőforrás fejlesztése folyamatos, kitűzött képzési tervben ebben az évben is több szakmai képzés is szerepel, amely pozitívum!
Munkafolyamatok szépen nyilvántartottak, a dokumentumok visszakereshetőek, a folyamatok igazoltak - hasonlóan valamennyi egyéb dokumentáció esetében. Több megrendelői anyagot áttekintettem, hiányosságot nem találtam.
Audit:
Jelen audit az első éves felülvizsgálati audit volt. Eltérés nem merült fel, de mivel az audit mintavételes volt, ill. nem vizsgáltam minden szabványpontot, így nem kizárt egy-egy kis eltérés előfordulása. Az audit a terveknek megfelelően zajlott le.
A cég jól működik, így javasolt a Tanúsítvány fenntartása.

Még ez is érdekelheti:

Szolgáltatunk az új koronavírus-járvány veszélyhelyzet alatt is

Szolgáltatunk az új koronavírus-járvány veszélyhelyzet alatt is

2020-03-27 09:01

Megjelent az ISO 50001:2018 (új EIR szabvány)

Megjelent az ISO 50001:2018 (új EIR szabvány), 2018.08.21-én

2018-09-18 09:17

Megjelent az ISO 22000:2018 (új ÉBIR szabvány)

Megjelent az ISO 22000:2018 (új ÉBIR szabvány), 2018.06.19-én

2018-08-13 08:17

További Cikkek >>

Tanúsítási területeink

ISO 9001

Minőségirányítási rendszer

ISO 14001

Környezetközpontú irányítási rendszer

HACCP ÉS ISO 22000

Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer

ISO 45001 - MSZ 28001

Munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszer