2018-08-13 08:17
Megjelent az ISO 22000:2018 (új ÉBIR szabvány), 2018.06.19-én
Megjelent az ISO 22000:2018 (új ÉBIR szabvány), 2018.06.19-én
Az ISO 22000:2018 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények hivatkozási számú és című szabvány alkalmazása biztosítja az élelmiszer-eredetű veszélyek megelőzését, megszüntetését és ellenőrzését, a termelési helytől a fogyasztási pontig.
Az új szabvány 2018.06.19-n jelent meg. Magyar fordítása, magyar szabványként való megjelenése folyamatban van, őszre várható.
Az új szabvány az élelmiszer-biztonsági veszélyek állandó ellenőrzését ajánlja, amelyek a következő általánosan elismert kulcsfontosságú elemeket egyesítik: interaktív kommunikáció, rendszergazdálkodás, előfeltétel-programok (PRP-k), valamint a veszélyelemzés és a kritikus szabályozási pontok (HACCP) elvei.
Az ISO 22000:2018 visszavonja és helyettesíti az ISO 22000:2005-öt. A szabvány szerint tanúsított szervezeteknek a kiadástól számítva három év áll rendelkezésére, az új változatra való áttéréshez. Tehát minden ISO 22000:2005 szabvány szerinti rendszert működtető szervezetnek 2021.június 19-igát kell térnie az új, ISO 22000:2018 szabványra. Ezt megtehetik a soron következő felügyeleti, vagy megújító auditon.
2018.09.17.
Éghajlatváltozás követelményeinek lekövetése, az ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001 szabványmódosulásnak megfelelés tanúsított szervezetként
A tanúsított szervezetek feladata, hogy megvizsgálják, az éghajlatváltozás -mint külső környezeti tényező- hatással van-e a működésükre, ill. az érdekelt felek között felmerül-e követelmény a klímaváltozással kapcsolatban. Amennyiben emiatt a kockázatértékelés is módosítandó, akkor ezt is végezzék el. Mindezekről dokumentált információ, feljegyzés (a saját rendszerüknek megfelelően) álljon rendelkezésre.
2024-08-29 11:33